Aqalili Azizan

I am a Writer

Aqalili Azizan

I'm a former Journalism student at UiTM Shah Alam, and currently venture into Content Marketing at startup company called as 'JustKosme'. I curate JustKosme social media, did some writing on their blog and also video editing! (Jack of all trades) - insyaAllah. Oh, I also have my own blog - 'Curitan Aqalili'!

  • Selangor, Malaysia
  • +6012 252 8662
  • aqalili.azizan@gmail.com
  • www.aqaliliazizan.com
Me

My Professional Skills

Creating content is my passion either in writing or video form. Therefore, I am ready for any upcoming challenges or environment which will enhance my skills.

Video Editing 80%
Social Media 90%
Content Writing 90%
Designing 70%

Travel Writing

I've worked in Halal Navi to write Japan travel related post. It can be anything from 5 things to do or Halal food to find around Japan

Research

Upon writing articles, I made some research, compile and write according to the information received.

Social Media Posting

In order to gain readers to my blog, I post picture or video about travel, beauty and food photo on social media (Instagram, Facebook and Twitter)

Design

An infographic design mainly on Canva. They do provide some template but most of the times I customise based on upper high opinion.

,

Video Editing

I am self learner on video editing softwares such as Vegas and Final Cut Pro. Currently, I am quite confident in editing my videos in FCP as most of my daily task encounter it.

Analysis

Working in marketing field had gave me on marketing tools such as Google Analytics where it allows me to determine the trend and potential contents to be published.

0
blog pageviews
0
video editing project
0
facebook like
0
current projects
  • Link to JustKosme Articles & Video


    Photo by rawpixel on Unsplash
    Content Marketing Executive at Halal Navi
    Asiana Tech Sdn Bhd
    Sep 2017 - Apr 2018 (8 months)
    Menara Allianz Sentral, Kuala Lumpur

    Asianata Tech is a Malaysian-Japanese company behind Halal Navi. We create apps passionately with attention to details and aim for extraordinary results.


    Responsibilities:


    • My main responsibilities are to produced articles and videos every day in order to increases download for Halal Navi apps. With the apps, the travelers can search for Halal food in 13 countries mainly in Japan.
    • Managing social media such as Instagram, Facebook & Twitter are crucial in order to gain trust from people all over the world. My biggest achievement is I gain 10,000 followers on Instagram. Due to that, we received a feature that eases the process for the company (swipe up to direct the website). 
    • In order to upgrade and come up with new ideas for Halal Navi, I was taught to do a market research and analyzing data. So, from there I can gain ideas to increases the number of apps downloaded and bring profit as well.
    • Besides the apps function to look for Halal food, there will be a plan to added more features to Halal Navi apps. That's why I'm involved in planning development, give feedback and experience first hand on the new features.
    • During a work trip with Halal Navi, I get to meet the restaurant owner & Kagoshima bureau to capture own picture, record a video and share about it with Halal Navi followers.

    Check out my previous articles at JustKosme & here for the videos.

  • Link to Halal Navi Articles & Video


    Photo by Matthew Payne on Unsplash

    Content Marketing Executive at Halal Navi

    Asiana Tech Sdn Bhd
    Sep 2017 - Apr 2018 (8 months)
    Menara Allianz Sentral, Kuala Lumpur

    Asianata Tech is a Malaysian-Japanese company behind Halal Navi. We create apps passionately with attention to details and aim for extraordinary results.


    Responsibilities:



    • My main responsibilities are to produced articles and videos every day in order to increases download for Halal Navi apps. With the apps, the travelers can search for Halal food in 13 countries mainly in Japan.
    • Managing social media such as Instagram, Facebook & Twitter are crucial in order to gain trust from people all over the world. My biggest achievement is I gain 10,000 followers on Instagram. Due to that, we received a feature that eases the process for the company (swipe up to direct the website). 
    • In order to upgrade and come up with new ideas for Halal Navi, I was taught to do a market research and analyzing data. So, from there I can gain ideas to increases the number of apps downloaded and bring profit as well.
    • Besides the apps function to look for Halal food, there will be a plan to added more features to Halal Navi apps. That's why I'm involved in planning development, give feedback and experience first hand on the new features.
    • During a work trip with Halal Navi, I get to meet the restaurant owner & Kagoshima bureau to capture own picture, record a video and share about it with Halal Navi followers.

    Check out my previous articles at Halal Navi & here for the videos.

  • Link to mStar Full Articles

    Photo by rawpixel on Unsplash

    Intern as General Desk Writer at mStar
    Star Media Group Berhad 
    Sep 2016 - Dec 2016 (4 months)
    Menara Star, Petaling Jaya

    mStar is one of the companies under Star Media Group Malaysia.
    16 weeks of practical training, I learned about writing in Bahasa Malaysia, translation, record a video for Lensa, mStar and many more.


    Responsibilities:



    • On the first day until the end of practical training, I will be translating articles at least once per day, might be more. It was a training before I can go to an event and write my own articles.
    • Doesn't matter it's a public holiday or not, a journalist is always on the go and I'm actually thrilled with that. From following Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) traffic unit to interviewing Datuk Lat and Para Olympic Athlete, it was an exciting practical training.
    • Contact and interviewing people through a phone is actually interesting to do. Especially when I have to get people opinions on Bajet 2017 and what better way than phone interviews.
    • A video is a fast and better way to grab people attention and since Lensa is still uprising, I get to taste how production, script writing, video recording in studio and outside being handled.

    Check out my previous work at mStar

  • Link to Wanista Articles

    Photo by rawpixel on Unsplash
    Intern as Writer at Wanista
    Lowyat MSC
    Aug 2015 - Sep 2015 (2 month)
    Northpoint Midvalley, Kuala Lumpur

    Wanista is an online portal that writes about current issues, entertainment, recipes, beauty tips, fashion trend and so many more. Basically, it's a lifestyle portal!


    This is the first internship that I went through during my semester break.


    Responsibilities:


    • Translation Articles and Press Release into Bahasa Malaysia: Since Wanista is a Bahasa Malaysia portal, I did translation from various company that sent Press Release to the company. One of it is from H&M, Syfy, Repetto and many more.
    • Social media posting: Usually, we will do media posting during the event itself. I've attend Kuala Lumpur Fashion Week 2015, Kenny Rogers, Gilette, Ageless Spa and National Cancer Society Malaysia.
    • Besides doing the translation, I get to write my own articles. I've written a Do It Yourself instruction, recipes and others.

    Check out my previous work at Wanista


  • JustKosme: Nak Pakai Foundation Dulu Ke Concealer? 9 Langkah-langkah Makeup untuk Beginners!

    Pernah tak korang beli barang makeup set lengkap semua lepas tu tak sure nak start pakai yang mana satu? Ha, jangan risau tau sebab semua orang pernah lalui situasi macam ni so takpe, take your time to learn all about it through this checklist!

    Langkah 1: Moisturiser


    Base makeup sangat penting and it’s 
    starts with moisturiser! Bila lepas kita mandi, natural oil kita jadi kurang sebab tu lah kena prep dengan moisturiser dulu. Kiranya ni untuk elakkan kulit daripada nampak patchy, kering dan flaky lepas letak foundation semua.

    Langkah 2: Primer


    Lepas dah biar moisturiser serap dalam kulit dan pakai 
    sunscreen untuk lindung kulit daripada cahaya UVA dan UVB, sekarang kita move on to makeup part pula. Primer ni dia act as a barrier antara kulit dengan makeup and dia seal in your skincare products beforehead.
    Sebenarnya primer ni ada macam-macam jenis, ada yang untuk tutup pori-pori, hydrating, illuminating dan color correcting. So, korang kena pilih based on your own preferences!

    Langkah 3: Foundation


    Kalau ikutkan 
    trend makeup tahun ni, orang akan guna lightweight foundation sebab nak showcase natural look. Tapi it depends on diri masing-masing juga, tak kisahlah sheer, medium ataupun full coverage, foundation memang responsible  untuk tutup cela yang ada dekat muka kita.
    Kalau korang nak tahu cara nak cari foundation, bolehlah refer dengan Nadia dekat Beauty Bawang with JustKosme ni. Salah satu tip yang kiteorg boleh bagi is cari foundation yang match dengan natural skin tone kita.

    Langkah 4: Concealer


    Kalau korang selalu dengar lagu Frozen
     Conceal, don’t feel, don’t let them know” dah tahu dah nak hide apa dengan concealer ni, blemishes and dark spots! So, tips dia untuk pilih concealer is choose warna terang sikit daripada kulit sendiri supaya, boleh tutup mata panda dan segala spots yang nak disembunyikan.



    Langkah 5: Highlighter and Bronzer


    Kalau korang nak skip dua benda ni pun tak pe tapi you know what, a little bit of highlighter and bronzer doesn’t harm you! Kalau korang pakai highlighter dia akan bagi that natural glow if letak dekat area yang betul macam atas cheekbones, bridge of the nose dan dagu.
    Bronzer pula dia lebih kepada nak sculpt kita punya muka, dan enhance kan tan skin tanpa berjemur dengan matahari. Sebelum korang nak beli bronzer, pastikan korang tahu tona kulit korang cool, warm atau neutral dan tak beli dua warna gelap daripada tona kulit yang semulajadi!


    Langkah 6: Blush

    Pernah tau dulu jealous sebab orang lain kalau malu dia blushing, kalau kita satu pun warna apa pun tak nampak, frust! Tapi lepas dah tahu macam mana nak guna blusher ni terus tak tinggal rutin ni!
    Selain buat kita nampak segar, blush ni juga boleh brighten seluruh wajah kita. Plus, blush ni senang sangat nak guna even kalau nak rushing pun, just ambil fluffy brush dan spread it naturally.

    Nak Pakai Foundation Dulu Ke Concealer? 9 Langkah-langkah Makeup untuk Beginners!
















    Langkah 7: Eyebrow Pencil

    Ada orang cakap kalau kita kemaskan dan fill in eyebrow, kita tak payah susah-susah buat full face makeup. Eyh boleh pula macam tu? Yeap! Dia sama juga macam bilik kita. Kalau katil kita kemas, secara kesuluruhannya bilik pun nampak kemas.
    Kalau baru je nak start belajar fill the brow, take your time sebab kita kadang-kadang akan overfill dan mungkin tak sama dengan kening sebelah. For beginners, kiteorang recommend untuk guna eyebrow pencil sebab boleh control pergerakan dengan lebih mudah.

    Nak Pakai Foundation Dulu Ke Concealer? 9 Langkah-langkah Makeup untuk Beginners!


    Langkah 8: Shadow, Liner & Mascara


    Bila kita dapat kanvas kosong mesti kita nak fill in dengan kreativiti kita, sebab tu eyeshadow main peranan penting untuk bagi eyelids nampak attractive. Lepas dah blend the eyeshadow, apply the eyeliner. Ikut korang tau nak buat dramatic cat eye atau just simple line ikut aliran mata kita.
    Kalau ikut turutan, mascara ni kena apply last sekali untuk dapat that volumnize look. Await camtu? Kalau rasa macam terlampau heavy sangat makeup, boleh buat pilihan sama ada nak letak eyeliner sahaja ataupun mascara.


    Langkah 9: Lipstick, Liner & Gloss

    Dah elok-elok full makeup dekat bahagian atas muka sekarang, kita nak complete the look kita beralih dekat bahagian bibir pula. Sebenarnya banyak pilihan korang untuk yang bahagian ni sebab ada liquid lipstick, lip glosses and lipstick.
    So, before nak apply mana-mana produk make sure to scrub dan hydrate your lips. Lepas tu baru apply lip liner dan step ni option je tau, ikut korang macam mana. Tapi orang cakap kalau guna lip liner, bibir korang akan nampak more define and lipstick korang akan tahan lama.
    Tip untuk beginner adalah untuk beli lip liner berwarna neutral sebab korang boleh apply apa-apa warna lipstick atau liquid lipstick lepas tu.


    Kalau korang baru je nak start, boleh lah refer dekat checklist ni dulu! Percayalah lama kelamaan, tutup mata pun dah boleh buat and tak semestinya korang akan ikut sebulat-bulat step ni. Kalau korang dah settle ikut step ni, jangan lupa untuk post look dekat JustKosme.

     ORIGINAL LINK: HERE 

  • JustKosme: Bahan-bahan Sunscreen Yang Anda Nak Elak (dan Cara-cara Untuk Pilih Sunscreen Yang Bagus)



    Bahan-bahan Sunscreen Yang Anda Nak Elak (dan Cara-cara Untuk Pilih Sunscreen Yang Bagus)
    Pelindung matahari aka sunscreen ni perlu ada dalam setiap beauty kit, tapi kita tahu yang proses nak pilih ni bukan main ambil je daripada rak kedai. Banyak faktor yang perlu dipertimbangkan untuk beli sunscreen yang selamat serta efektif, dan cara yang paling senang nak pilih adalah berdasarkan ingredients dia!
    Kalau dah selalu baca fasal sunscreen, mesti korang tahu yang physical atau mineral sunscreen ni paling selamat untuk digunakan dibandingkan dengan chemical sunscreen. Lagipun dia bagi pelindungan optimal daripada sinaran Ultra Violet A (UVA) dan Ultra Violet B (UVB).

    Sebelum tu, berapa banyak jenis sinar ultraviolet yang akan rosakkan kulit kita?

    Ada TIGA jenis sinar ultra violet iaitu Ultra Violet A (UVA), Ultra Violet B (UVB) dan Ultra Violet C (UVC). 
    • UVA: Sinaran UVA ni dia akan tembus lapisan luar kulit dan meresap jauh ke dalam kulit. Dia takkan biarkan kulit sunburn, tapi dia akan rosakkan elastik fiber dan kolagen. Bila kolagen dah kurang, dapatlah kedutan dekat kulit.
    • UVB: Sinaran ni dia akan cepatkan proses penuaan dan gelapkan kulit. Walaupun lapisan ozon dapat serap sebahagian UVB ni, tapi ada juga yang tembus ke bumi.
    • UVC: Walaupun sinaran ni dia tak dapat lepas lapisan ozon, tapi kalau dia masuk dia adalah UV radiation yang paling damage. Bahan-bahan Sunscreen Yang Anda Nak Elak (dan Cara-cara Untuk Pilih Sunscreen Yang Bagus)

    Tapi, apa yang teruk sangat fasal chemical sunscreen ni? Bukan kita dah selalu guna ke?

    Kalau nak cakap fasal produk yang ada bahan kimia ni memang takkan habis, sebab memang akan ada kesan negatif, antaranya adalah alergi dan kanser. Sebab tu kalau boleh kena elakkan guna  bahan-bahan kosmetik yang toksik seperti Midazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea atau Petrolatum.
    Chemical sunscreen ni dia ada two-sides to the story. Betul dia ada nasty things yang effect kesihatan kita, which is obviously not good tapi dia thinner dan sesuai digunakan setiap hari. Dia sebenarnya lebih banyak cons daripada pros sebab dia tak ada lah efektif sangat untuk elak kulit kita daripada kerosakan UV. Kalau korang nak cuba juga, ada few chemical sunscreen yang free from harmful ingredients!






    So, apa yang tak kena dengan bahan dalam chemical sunscreen ni?


    Cara dua-dua jenis pelindung matahari ni protect kita daripada sinaran UV sangat berbeza. 
    Chemical sunscreen dia akan serap sinaran UV tu dalam kulit, dan dia akan masuk ke dalam layer yang paling dalam dan rosakkan kulit kita.
    Lain pula dengan mineral sunscreen yang ada zinc oxide dan titanium oxide which akan pantulkan balik sinaran UV.
    Sebab tu, banyak dah kesan negatif dekat kesihatan bila kita guna chemical sunscreen. Ramai yang cakap yang chemical sunscreen ni dia act as estrogen, menyebabkan hormon terganggu, altering sperm dan mungkin penyebab endometriosis
    So, macam mana nak avoid guna bahan-bahan yang bahaya untuk kesihatan ni? First, don’t judge a book by its cover! Kalau dekat packaging depan dia cakap “mineral”, tak semestinya dia bebas daripada chemical sunscreens. Sebab tu kita kena tahu ingredients yang selalu diletakkan dalam chemical sunscreen dan kenapa korang perlu dielakkan.

    Bahan-bahan Sunscreen Yang Anda Nak Elak (dan Cara-cara Untuk Pilih Sunscreen Yang Bagus)
    credit: pharmaceutical-journal

    Senarai bahan chemical sunscreen dan kenapa perlu elakkan

    Bahan-bahan Sunscreen Yang Anda Nak Elak (dan Cara-cara Untuk Pilih Sunscreen Yang Bagus)

    Takkan 6 bahan tu je? Ada tak bahan-bahan lain yang perlu dielakkan dalam sunscreen?

    Petrolatum, petroleum jelly, dan mineral oil  yang ada dalam sunscreen buatkan kita rasa lembap, tapi ingredients ni akan tercemar dengan karsinogen. Kiranya dia akan halang pores daripada lepaskan toksin dan serap semua kelembapan dari udara. Selain itu, produk yang ada petroleum ni juga selalunya sebabkan kulit irritate dan timbulkan jerawat.
    Untuk buat kulit rasa licin dan pada masa yang sama provide water resistant yang berkualiti, silicones macam dimethicon akan diletakkan dalam sunscreens. Sama juga macam petroleum, silikon ni dia akan sumbatkan pores dan lead to skin irritation.
    Kalau conventional sunscreen pula dia ada synthetic preservatives macam parabens dan methylisothiazolinone (MIT). Dua benda ni dia akan menyebabkan neurotoxicity, alahan, gangguan fetus dan hormon.
    Retinyl palmitate (a form of vitamin A) ni bukan bahan yang toksik, tapi dia fotosensitif. Which mean chances korang nak develop kanser kulit, kerosakan kulit dan penuaan adalah tinggi bila terdedah dekat matahari. Tapi kalau dedahkan vitamin A melalui minyak tumbuhan, kurang sikit isu dia berbanding guna retinyl palmitate yang pekat. So, pastikan untuk tengok “retinyl palmitate” atau “Vitamin A palmitate” dekat list ingredients.

    o, the truth tentang chemical sunscreen pun dah terbongkar and mesti kita fikir kenapa orang still guna chemical sunscreen? Mungkin sebab dia tak suka rasa berminyak dan white glow yang mineral sunscreens offer. Tapi yang tu dulu, sekarang ada formula baru dan korang takkan rasa macam tu lagi dah!
    The only way kita nak tahu selamat ke tak produk tu kenalah tengok list bahan-bahan dekat belakang packaging tu. Kalau dalam chemical sunscreens tu ada bahan-bahan dekat atas, letak balik atas rak tu dan beli based on sunscreen guide. Tapi kalau ada suggestions any sunscreen yang korang guna, jangan lupa untuk share dekat JustKosme!

    Source

     ORIGINAL LINK: HERE 





  • GET A FREE POST ON TWITTER

    Any news that spread in Twitter will spread fast all over the world.

    ADDRESS

    Selangor, Malaysia

    EMAIL

    aqalili.azizan@gmail.com

    TELEPHONE

    -

    MOBILE

    012 252 8662